'מורנטור' – המהפכה שמובילה האקדמית שאנן בעולם החינוך

בכנס רב משתתפים השיקה האקדמית הדתית שאנן בחיפה את משנת 'מורנטור' – מורה שמעבר לחומר העיוני הנלמד, משמש כדמות מחנכת שמלווה את התלמיד ולוקחת חלק משמעותי בעיצוב דמותו ודרכו.

כ-200 אנשי חינוך, אישי ציבור, סטודנטיות וסטודנטים לחינוך השתתפו השבוע ביום פתוח ייחודי במכללה האקדמית דתית לחינוך שאנן. הכנס עסק במשנה הפדגוגית של המכללה ה'מורנטור' – מורה שמעבר לחומר העיוני הנלמד, משמש כדמות מחנכת שמלווה את התלמיד ולוקחת חלק משמעותי בעיצוב דמותו ודרכו. 

במרכז האירוע נערך פאנל  בהנחיית העיתונאית סיון רהב מאיר ובהשתתפות נשיא המכללה פרופ' אבי לוי, נשיא המנהל חינוכי של קו הנוער "חברים מקשיבים הרב יוני לביא, רבנית ואשת החינוך רחלי פרנקל וחה"כ ומייסד מכינת תבור חבר הכנסת עמיחי שקלי.

אז מהו למעשה ההבדל בין מורה למורנטור?

בעשור האחרון תפקיד המורה החל להשתנות ממורה שעיקר עבודתו בהקניית ידע למורה שמעצים פיתוח מיומנויות, אך באקדמית שאנן לקחו את פיתוח המיומנויות צעד אחד קדימה, ומהוראה שמבוססת ידע בלבד לעבור להנהגה חינוכית שמחברת את התלמיד לדרך שמכווינה לאופק גדול ואמונה שהכל אפשרי שמעודדת יזמות, פיתוח יכולות ומימוש עצמי. בנוסף, מבקשת המכללה להפוך את הסטודנטים להוראה לבעלי תודעת שליחות ציונית-רוחנית שחיה את השליחות היהודית ומקרינה אותו החוצה בכל רגע, במטרה לגדל דור ערכי שמחובר לתורה, לערכים ולשורשי היהדות דווקא עכשיו בזמן שבו דור ה-Z  התזזיתי שמתאפיין בחוסר שקט ויציבות ודחף עצום לתחרותיות והישגיות פדגוגית, על חשבון מצוינות ערכית שנדחפה לקרן זווית.

"החוכמה לדעת להעניק לתלמיד את הדרייב הפנימי ולהתחבר לניצוץ הפנימי שלו מדי בוקר מחדש"

"תפקיד המורה לא מתבטא רק בכך שעליו להגיע בכל יום לבית הספר ולהעביר את החומר הנלמד, אלא הרבה מעבר לכך", מסביר נשיא המכללה, הפרופסור אבי לוי. "בידיו של כל מורה ומורה מופקד עתיד הדור הבא של מדינת ישראל ו'כמורנטור' עליו להעניק לתלמידים את היכולות להתמודד עם האתגרים העומדים בפניהם. החוכמה לדעת להעניק לתלמיד את הדרייב הפנימי ולהתחבר לניצוץ הפנימי שלו מדי בוקר מחדש ולא להעביר את השיעורים על מנת להשלים את הנדרש על ידי משרד החינוך. תפקיד המורה הוא לפסל כאומן  את אופיו של הילד תוך הקניית ידע ועיצובו".

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

"ככה ילמדו כולם מחר".

משתתפי הפאנל לצד אנשי חינוך רבים שהשתתפו בכנס ציינו כי משנת ה'מורנטור' המכללתית מהווה בשורה מעולה לעולם החינוך ולעתיד מדינת ישראל. התחרות אחר אספקת החומר למבחן בכל מחיר, זנחה במעלה הדרך את תפקיד המורים כמנחי דרך. תוכנית ה'מורנטורים' מבקשת להחזיר את הערכים למערכת החינוך, כאשר כל תלמיד יידע כי המורה אינו רק איש מקצוע הבא להעבירו את בחינת המחר ולסיים עוד יום לימודים ללא תקלות, אלא אדם המכיר אותו לעומק ועליו הוא יכול לסמוך שינווט אותו להצלחה דווקא בתחומים המתאימים לו.

דווקא בדורנו חייבים שלכל מורה תהיה שליחות ציונית רוחנית

בעשורים הראשונים למדינה, הבינו המורות והמורים המחנכים את האחריות העצומה המוטלת על כתפיהם בכל הנוגע לעיצוב פני דורות העתיד של המדינה המתהווה. עם זאת, עלינו לשנות את תפיסת החינוך הקיימת המתאימה למדינת ישראל בימיה הראשונים בעת שהתמודדה עם הקמת המדינה ועם אתגרי קליטת העלייה, ובמקומה לחתור למערכת חינוך צופה פני עתיד. אל לנו לחשוש מצעד כזה, שכן בוגרי מערכת החינוך מוכיחים לנו פעם אחר פעם שמייד עם צאתם למרחב הפתוח ולחיים בוגרים הם מצליחים להסתגל למערכות מתקדמות כגון המערכת הצבאית, האקדמית והכלכלית, גם כאשר מערכת החינוך לא הכינה אותם לכך. עם זאת, בכל הנוגע לחיזוק הלהט הציוני רוחני, אנו נדרשים להעניק להם לאורך כל תקופת בגרותם על מנת להמשיך את עתידנו פה בארץ כמדינה יהודית וערכית הדואגת לעתידה.

 

מה ירוויח עולם החינוך והדור הבא?

"אין ספק כי מעמדו של המורה מחנך הלכה ונשחקה במהלך השנים ושיאה במשבר ההוראה שחווינו במהלך השנה האחרונה", אומר נשיא המכללה הפרופסור אבי לוי. "אם בעבר דמות המורה היוותה את מקור הידע היחיד של התלמיד למידע ולהצלחה בלימודים, הרי שכיום כל ילד בלחיצת כפתור ונכנס לאוקיינוס של מידע ותוכן שלעתים גם המורים אינם נחשפים אליו. הדור הבא ירוויח מורים שמעבר להוראה עצמה תהיה להם את האפשרות לתת לילד את העוצמות, את היכולת להתמודד במאה ה-21 המאתגרת עם השינויים האלו, עם אי הוודאות הקיימת כיום ולפתח אדם ואזרח המתאים לצרכים של מדינת ישראל העתידיים".

נשמע לכם מעניין ללמוד תואר בחינוך במכללה הדתית הטובה בארץ? 
השאירו פרטים או התקשרו>>>

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם